Curs diversificare alimentatie bebe

Potrivit OMS, pentru o dezvoltare armonioasa si un stomac complet maturizat, diversificarea alimentatei la bebelusi este recomandată a se face de la 6 luni, indiferent dacă e alăptat sau hrănit artificial.

Momentul potrivit va fi stabilit intotdeauna de catre medic. Diversificarea prea devreme poate determina alergii alimentare din cauza dezvoltarii insuficiente a sistemului digestiv al bebelusului, iar daca se face prea tarziu poate duce la deficiente in crestere si dezvoltare.

       Aveti intrebari genul:

 

Raspunsurile sunt oferite de specialistii echipei Baby Care!

 


Diversificarea prematura se face doar la recomandarea medicului pediatru. Nu trebuie uitat ca diversificare prematura prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Avantaje: dezvoltarea aparatului masticator, crestere ponderala rapida, somn linistit, aport suplimentar de vitamine, fier, fibre.  

 Dezavantaje: afectarea pe termen lung a sistemului digestiv si a sistemului renal din cauza imaturitatii acestora, favorizarea aparitiei obezitatii etc.

Diversificarea alimentaţiei după primele patru luni de viaţă ale bebeluşului este indicată şi pentru faptul că ea ajută în completarea necesităţilor de vitamine şi minerale.

Diversificarea alimentatiei este trecerea treptata de la alimentatia exclusiv lactata la o alimentatie variata cu o consistenta tranzitorie de la lichid la solid, fiind o etapa catre alimentatia completa. Aceasta este recomandata in cazul alimentatiei naturale si mixte incepand nu mai devreme de 4 luni si in cazul alimentatiei artificiale incepand nu mai devreme de 3-3,5 luni.
Introducerea unui aliment se face doar cand copilul este in perfecta stare de sanatate si in conditiile in care nu sunt alte surse de stres: imediat dupa vaccinare, in calatorii, eruptie dentara.

Alimentația bebelușului trebuie să se facă cu mare atenție pentru a se evita   alimentele cu potenţial alergenic. Este vorba despre alimente precum căpșunile, ciocolata, albușul de ou și peștele, care trebuie eliminate din procesul de diversificare  a  alimentației. Mamele trebuie să ştie că alimentația   bebelușului, chiar dacă nu mai este exclusiv pe bază de lactate, nu presupune   eliminarea alăptatului la sân.

Dupa aproape un secol de încercări, lupte de emancipare, campanii de informare sau dezinformare, la sfârșitul secolului XX alimentația în general și mai ales cea a noului născut revine într-un făgaș normal stabilind odată pentru totdeauna ca

“nimic nu e ca laptele de mamă”.
Cost: 100 lei/ cuplu – 2 ore

Feb 17, 2011 | Category: Cursuri | Comments: none | Tags: