Curs nastera cezariana

Operatia poarta numele imparatului roman Caesar (100 I.C.- 44i.C).

Din 1970 si pana la inceputul anilor 1980 nasterea prin cezariana a crescut de la 5% pana aproape de 25% din totalul nasterilor. Inca de atunci specialistii in sanatate publica si-au exprimat ingrijorarea ca obstetricienii folosesc abuziv operatia cezariana.
Astazi, doctorii au mai multe criterii care sa-i ajute in a lua decizia de a practica cezariana.

Ai intrebari ? genul :

Care sunt risurile unei astfel de interventii ? Avantajele si dezavantaje vs nasterea naturala?

Alegerea corecta ? Care sunt indicatiile ? Daca am hipertensiune sau diabet ?

Efectele fizice si psihice?  Alaptarea – la cat timp ? Lipsa durerii ?

Depresia postpartum? Anestezia – optiunea mea ? Refacerea organismului ?

Gimnastica si masajul pre si postpartum ?

Raspunsurile sunt oferite de specialistii echipei Baby Care!

Cezariana reprezinta o interventie chirurgicala prin care copilul nu se naste in mod natural, vaginal, ci printr-o incizie care se efectueaza la nivelul abdomenului iar apoi a uterului.

Desi in trecut cezariana era o procedura care se efectua numai in momentul in care nasterea naturala era imposibila sau punea in pericol viata mamei si a copilului, in zilele noastre, cezariana a devenit mai mult o alegere pentru mamele care vor sa evite durerile sau complicatiile care apar in cazul unei nasteri naturale.

In Romania, cifrele sunt graitoare: din 1200 de femei care au participat la un sondaj efectuat un site de specialiate, 59% au marturisit ca au ales sa nasca prin cezariana, pe cand numai 49% au optat pentru o nastere naturala.
Copilul se naste printr-o incizie in abdomenul si uterul mamei. Uneori cezariana este programata dinainte, alteori decizia este luata de urgenta, pentru ca travaliul nu progreseaza normal sau copilul este in suferinta acuta.

Exista totusi mai multe motive pentru care medicul specialist poate considera ca o nastere prin cezariana este cea mai buna solutie pentru mama si copil.

Tripletii aproape intotdeauna necesita cezariana, in timp ce multe nasteri gemelare se pot face vaginal. Nasterea prelungita, cand femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct, necesita efectuarea cezarienei.

Contrar credintei populare, aceasta nu inseamna ca restul sarcinilor se vor termina tot cu o cezariana, deoarece toti copiii sunt diferiti, si toate sarcinile sant diferite.

Indicatiile operatiei cezariene depind de factori multipli, uneori neprevazuti, care apar in travaliu; mai rar depind de prezenta echipei obstetricale sau dorinta mamei.

  • Suferinta fetala atunci cand copilul are dificultati din pricina travaliului sau comprimarii cordonului ombilical;
  • Frecventa operatiilor cezariene a crescut datorita: cresterii numarului gravidelor in varsta si a sarcinilor gemelare sau multiple prin fertilizare artificiala, a copiilor nascuti prematur, folosirii mai rare a forcepsului, a solicitarii mai frecvente de catre gravide si prudentei crescute a medicului pentru a evita aspectele legale ale nasterilor cu risc mare.
  • In cazul preeclampsiei medicul va  recomanda nasterea prin cezariana numai in cazul unei preeclampsii foarte grave.
  • Preeclampsia se manifesta prin tensiune arteriala mare in timpul sarcinii impiedicand o irigare optima a placentei, lucru care duce la reducerea cantitatatii de oxigen care ajunge la copil.
  • Probleme ale placentei, de exemplu placenta praevia;
  • Placenta previa este afectiunea medicala in care placenta este plasata atat de jos in uter incat blocheaza iesirea copilului. In cel de-al treilea trimestru al sarcinii, una din 200 de femei vor avea placenta previa. Tratamentul implica odihna la pat si monitorizare continua. Placenta previa poate fi totala, caz in care se recomanda o nastere prin cezariana, sau poate fi partiala, iar in acest caz, alegerea tipului de nastere ramane la latitudinea mamei.
  • Placenta abruptio reprezinta separarea placentei de peretele uterin, afectiune care pune in pericol viata fatului. Placenta abruptio nu este foarte frecventa, numai 1% dintre femeile insarcinate trecand prin aceasta experienta. Placenta abruptio este semnalata de sangerarea de la locul rupturii si durere la nivelul uterului, si afecteaza nivelul de oxigen care ajunge la fat. In functie de gravitatea situatiei, medicul poate efectua cezariana in mod de urgenta.
  • Ruptura uterului este un alt motiv pentru care nasterea prin cezariana este recomandata. In aproximativ un caz din 1500, uterul se rupe in timpul sarcinii sau al travaliului afectand aprovizionarea fatului cu oxigen…..mai pe larg discutam in cadrul cursului.

Cost: 200 lei/ cuplu – 3 ore

Aproximativ 90% dintre femeile care au nascut primul copil prin cezariana sunt candidate perfecte pentru o nastere naturala la a doua sarcina !


Feb 16, 2011 | Category: Cursuri | Comments: none | Tags: