Curs alimentatia gravidei

Alimentatia echilibrata este esentiala in timpul sarcinii, atat pentru dezvoltarea normala a fatului, cat si pentru sanatatea mamei.

In cursul perioadei de sarcina si de alaptare se petrec modificari profunde in organismul matern (dezvoltarea glandelor mamare, dezvoltarea uterului, formarea placentei, intensificarea metabolismului si modificarea glandelor endocrine).

Datele consemnate de Garot in Franta arata ca femeile care nasc prematur:

  • 30 % sunt din cauza alimentatiei insuficiente,
  • 33% din cauza de oboseala si surmenaj, iar
  • 28 % din cauza locuintei necorespunzatoare.

Conditiile de viata ale femeii influenteaza nasterea prematura.

Pana in ultimii ani la noi in tara, nu se acorda importanta cuvenita conditiilor de mediu si de trai, cadrului psihoafectiv al femeii, factorilor sociali si repercursiunilor lor asupra evolutiei sarcinii.

Dintre factorii sociali de mare importanta este relatia dintre reproducere si alimentatie.

Ratia dezechilibrata ca si tulburarile de absortie si de asimilatie digestiva, are repercursiuni asupra evolutiei sarcinii.

Printr-un mod de alimentatie adecvat si complet, organismul femeii este ajutat sa treaca peste aceasta perioada fara sa aiba de suferit atat ea cat si copilul.

Nevoile energetice in prima perioada de sarcina sunt cu 5 – 10% crescute iar in a doua jumatate cu 15 – 20. In perioada lactatiei ele ajung la un plus de 30%.

In sarcina este deosebit de important sa consumam: proteine, lipide, glucide, acid folic, calciu, vitam D, vitam C, fier, zinc si fibre.

Necesitatile de proteine sunt de 100g/zi in prima parte a sarcinii si de 125 – 130 grame in partea a doua. In cursul alaptarii nevoia de proteine este de 130 grame/zi. O dieta saraca in proteine poate duce la complicatii (nastere prematura sau cu malformatii, anemii, eclamsie, edeme etc.).

Asigurarea necesarului proteic se va face in primul rand prin consumarea alimentelor ce contin proteine animale cu valoare biologica ridicata (lapte, oua, carne, peste si branzeturi). Proteinele vegetale din leguminoase, trebuie evitate, ele producand balonari.

In primele 6 luni de sarcina este vital acidul folic, o vitamina B, care reduce cu pana la 50% riscul aparitiei defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. Doza zilnica recomandata de 400 de micrograme de acid folic din legume, fructe, carne de pui si peste.

Doza zilnica necesara de calciu de 1,200mg – se poate obtine consumand lactate degresate, suc de portocale si produse obtinute din soia – acesta avand un rol deosebit de important in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, in formarea oaselor si dintilor bebelusului tau.

Vitamina D (ajuta la asimilarea calciului si la formarea sistemului osos si a dintilor fatului)  

Se gaseste in lapte, sardine, oua. Nu uita sa te plimbi cat mai mult prin soare (dar nu intre orele critice si nu fara crema cu factor de protectie solara!), pentru ca organismul tau sa produca suficienta vitamina D.

Fierul este deosebit de important in trimestrul III de sarcina cand volumul de sange din corpul tau creste cu pana la 50% si ai nevoie de 30mg pe zi. Daca nu il asimilezi din alimente poti lua, la sfatul medicului, supliment cu fier (a carui absorbtie este facilitata de vitamina C pe care o gasesti din abundenta in fructe si legume proaspete).

Vitamina C

Ajuta la formarea sistemului osos si a dintilor celui mic.Te protejeaza de infectii, asigurandu-ti imunitatea de care ai nevoie si ajuta organismul sa absoarba fier.

In fructele de padure, citrice, patrunjel, broccoli, rosii sau ananas (acesta din urma te va proteja si de constipatia care se instaleaza in timpul sarcinii).

Necesarul de zinc creste pana la 15mg pe zi in perioada sarcinii. Lipsa de zinc este strans legata de aparitia malformatiilor, intarzierilor de crestere si nastere prematura.Cu toate ca nucile, cerealele integrale si legumele reprezinta importante surse de zinc, mineralul este cel mai bine absorbit din carne sau fructe de mare.

In timp ce toate acestea sunt vitale bebelusului tau, fibrele sunt esentiale sanatatii viitoarei mamici.Se pot procura din fructe, legume si cereale integrale.Doza zilnica recomandata este de 25-35mg pe zi; previn constipatia, ajuta tranzitul intestinal si dau senzatia de satietate pentru mult timp.

Consuma acizi Omega 3
De asemenea este dovedit ca scade riscul depresiei post-partum. O dieta bogata in acizi Omega 3 contribuie la dezvoltarea neurologica armonioasa, imbunatateste memoria, functia cognitiva a  bebelusului tau.

Consuma alimente colorate (morcovi, afine, spanac – bogate in antioxidanti)

In timpul sarcinii se recomanda mese in volum mic si cat mai dese.

Consuma cel putin 10 pahare de lichide pe zi!


Ai grija ce mananci

Nu este niciodata prea tarziu pentru a schimba obiceiurile alimentare nesanatoase!

Pentru a te proteja, atat pe tine cat si pe bebe, de infectii precum cele cu E. Colli, Salmonella, Listeria nu manca carne de pui sau porc nepreparata, fructe de mare sau oua crude!

Intotdeauna verifica termenele de valabilitate de pe toate produsele si cauta sa consumi numai lactate si branzeturi din lapte pasteurizat, eliminand astfel riscul infectiei cu Listeria ceea ce ar putea duce la nastere prematura, avort spontan sau fat nascut mort!!!

Nu consuma mancare care a fost lasata afara din frigider mai mult de 2 ore!!

Nu manca “cat pentru doi”:cresterea in greutate in timpul sarcinii nu trebuie sa depaseasca 10-13 kg.Studii recente arata ca 46% dintre mamici iau prea mult in greutate pe perioada sarcinii si raman cu multe kilograme in plus dupa nastere, iar bebelusii lor au risc crescut de obezitate si diabet mai tarziu, in timpul vietii.

Nu te infometa! O crestere insuficienta in greutate, de asemenea, atrage dupa sine riscul denutritiei calorico-azotate, a nasterii premature sau chiar a mortii fatului.

Nu consuma produse rafinate

Evita carbohidratii:orez alb, faina alba, paste, cereale rafinate, painea alba, prajituri, deoarece cresc nivelul glucozei din sange, deci bebelusul tau va lua prea mult in greutate si prezinta risc de obezitate in copilarie.Consuma produse din cereale integrale, orez brun, orez salbatic, multe fructe si legume – acestea mentin un nivel optim al zaharului in sange!

Aportul de sodiu va trebui restrans mai ales in ultima perioada  sarcinii deoarece favorizeaza aparitia edemelor.

Nu se va face abuz de lipide intrucat ele suprasolicita ficatul. Ele vor fi asigurate mai ales de grasimi de provenienta vegetala si in cantitate de 90 – 100g/zi. Glucidele vor fi date cu prudenta in cantitate de 350 – 400g/zi pentru a nu duce la obezitate (mai ales in cursul alaptarii).

Se vor evita alimentele prea grase, condimentate, sosurile prajite, afumaturile, conservele, alcoolul si cafeaua.

La femeia care alapteaza se vor evita unele alimente care pot da gust laptelui sau care pot produce tulburari digestive la sugar (ceapa, usturoiul, cafeaua, alcoolul, etc).

Alimentatia va fi suficienta cantitativ si calitativ, fara abuzuri, alcatuite din alimente proaspete si prezentate cat mai variat.

In cazul in care femeia gravida indeplineste o munca fizica ce o solicita mult, regimul alimentar va fi suplimentat caloric !

Cost: 100 lei/ cuplu – 2 ore

Alimentaţia gravidelor are un rol extrem de important. Pentru ca sarcina să decurgă normal, iar mămica şi bebeluşul să fie sănătoşi, este necesară adoptarea unui regim alimentar echilibrat!


Feb 18, 2011 | Category: Cursuri | Comments: none | Tags: